Informe Insocat 10. Treball precari, habitatge privatiu i manca d'inversió social. 2019




Informe INSOCAT per a la millora de l’acció social.
Indicadors socials a Catalunya en relació al context estatal i europeu. 

Núm. 10 

Realitzat per Georgina Marín Nogueras, investigadora social, amb la col·laboració de Júlia Montserrat, doctora en Economia. 

Any: Març 2019 
Font: www.acciosocial.org
Format: PDF
País: Catalunya, Europa

ECAS és una federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social que treballen de manera prioritària amb col·lectius en situació o risc d’exclusió social. L’atenció directa que presten les organitzacions membres d’ECAS i la tasca de la pròpia federació per vertebrar el sector es fonamenten en la lluita per la igualtat d’oportunitats per a tota la població, així com en la voluntat de transformar la societat per fer-la més justa i equitativa. El nostre objectiu és sumar esforços i vehicular-los per afavorir la inclusió, fer efectius els drets de les persones, promoure la plena ciutadania i contribuir al benestar de tota la població mitjançant la construcció d’una societat basada en el compromís i la corresponsabilitat, amb una cohesió social sòlida i duradora de la qual tots siguem partícips.

Les desigualtats tornen a créixer a Catalunya: després de disminuir entre 2014 i 2016, l’índex de Gini i el S80/S20 creixen lleugerament. El 20% de la població amb un nivell econòmic més elevat guanya 5,7 vegades el que guanya el 20% de la població amb un nivell econòmic més baix (el 2016 eren 5,5 vegades més) i l’índex de Gini és del 31,8% (31,4% el 2016).

La pobresa augmenta: afecta el 23,8% de la població d’acord a la taxa AROPE (22,5% el 2016), que puja fins el 47,7% de la població estrangera (45,3% el 2016). Com venim alertant en els darrers anys als successius informes INSOCAT, la pobresa es cronifica i la suposada recuperació econòmica no es tradueix en una millora de les condicions de vida de la població; ans al contrari, la precarietat en l’àmbit laboral i en l’habitatge es perpetuen i es normalitzen. El model socioeconòmic genera pobresa i desigualtats de manera estructural i les polítiques públiques no hi fan front amb la determinació i l’eficàcia necessàries. Les xacres socials s’agreugen, la vulneració dels drets més bàsics és constant i, davant la gravetat de la situació, no hi ha respostes institucionals transformadores que permetin revertir-la.


. #2019

Comments