InVisibles. L’estat del racisme a Catalunya. Informe 2018 | SOS Racisme


InVisibles. L’estat del racisme a Catalunya, Informe 2018 

Autoria: SOS Racisme Catalunya Coordinació

Edició: Alba Cuevas Barba Equip de Redacció: Edoardo Bazzaco, Karlos Castilla Juárez, Beatriu Guarro i Picart, Mònica López Mas, Marilda Sueiras Bardou

Col.laboradors/es: Alicia Rodríguez, Paula Rossi, Lorena Antón, Olga Gallego, Miquel Burgueño, Miquel Bassas i Andreu Alcaraz

Fotografies: FotoMovimiento y SOS Racisme

Edició: SOS Racisme Catalunya i Pol·len edicions sccl.

Any: 2018

País: Catalunya, Europa

Descarregueu el PDF

Aquest informe és el desè que publiquem, i això per a nosaltres és motiu de celebració per diferents raons. En primer lloc perquè es tracta d’un document rigorós que busca fer una anàlisi sobre les manifestacions del racisme al nostre país, denunciar-les i fer propostes per a la seva prevenció i eliminació. Perquè pràcticament cada any tenim la sensació que no hi arribarem i al final sempre acaba sortint, i el 21 de març, Dia internacional contra el racisme, sortim amb les nostres exclusives, tot i que la majoria de cops no són recollides com hauríem volgut.

I també perquè, malgrat estigui fet amb pocs recursos, i fins i tot diria que volgudament amb pocs recursos ja que mai no hem volgut que cap institució ni pública ni privada el financés, crec que hem aconseguit bons resultats. És cert també que hem sabut millorar-lo, que va ser un encert, l’any 2014, apostar per ferne una versió en paper; com també han estat encertats els esforços per combinar l’anàlisi i la reflexió amb les històries de vida i les emocions, la contundència amb la pedagogia, les dades amb les persones, o les denúncies amb les propostes. I en darrer lloc perquè respon a la feina de les persones que fan que l’informe surti i que SOS Racisme funcioni: l’equip, el Consell, les persones activistes, les alumnes en pràctiques i col·laboradores que amb poc marge ens diuen que sí a un article. Aquests 10 informes han estat possibles, sense cap mena de dubte, gràcies a la professionalitat, a l’activisme i a la voluntat de totes aquestes persones que han pensat i pensem que un informe d’aquestes característiques és avui quelcom útil i necessari en la lluita contra el racisme i per la igualtat de drets. I sobretot a totes les persones afectades per racisme que han volgut i pogut parlar i denunciar la situació viscuda.

Sobre l’edició d’enguany trobo encertat comentar com està plantejat. Hi ha una part inicial en la qual hem volgut destacar alguns temes que han format part del 2018, qüestions que ens han preocupat i ocupat al llarg de l’any al voltant de les quals membres del Consell de SOS Racisme (que és la junta directiva de l’entitat) fan una reflexió a la vegada que es concreta el posicionament i l’abordatge que en fa l’associació. Parlem sobre discurs de l’odi, la situació dels menors estrangers no acompanyats, els drets polítics no reconeguts, la desprotecció institucional i la segregació escolar. Temes molt diversos que comparteixen la perspectiva de denúncia del racisme en cadascun d’aquests àmbits. L’apartat central de l’informe està dedicat a les Identificacions Policials basades en el perfil ètnic. És una qüestió sobre la qual fa temps que treballem, darrerament amb la campanya «L’aparença no és motiu».

En aquesta ocasió recollim relats de vivències de persones que han estat i segueixen sent identificades de manera recurrent, i com aquestes aturades no només afecten la seva vida, sinó que vulneren els seus drets. I com és habitual, la part final de l’informe recull el que ha succeït al nostre Servei d’Atenció i denúncia per a víctimes de racisme, «365 dies de racisme». Un cop més oferim dades que ens ajuden a entendre com es manifesta el racisme a Catalunya. Situem les principals problemàtiques que identifiquem tant en relació a les situacions pròpiament de racisme, com a les dificultats per a denunciar-les i sobretot per aconseguir una restitució dels drets vulnerats. També intentem fer propostes per marcar la política pública, que urgeix que es comprometi més amb la lluita contra la discriminació i per la igualtat de drets.

Descarregueu l'informe gratis en PDF

.

Comments