Aran, entre Catalunya i Occitània


Aran, entre Catalunya i Occitània

Autor i editor: Generalitat de Catalunya Departament de la Vicepresidència Secretaria de Política Lingüística.
País: Catalunya, Europa
Any: 2015
Format: PDF

La llengua occitana constitueix la referència bàsica de l’Europa anterior a la construcció dels grans estats del Renaixement i dels imperis que es consolidaren a partir del segle XVI. L’Europa que es desenvolupa entre el mil·lenni i la batalla de Muret i, encara, entre aquest desafortunat fet d’armes i el primer Renaixement té com a punt cabdal la poesia trobadoresca, vehiculada en occità. Els trobadors tenen una koiné, una llengua comuna. 

De la mateixa manera que existeix, per damunt de la divisió dialectal, aquest contínuum lingüístic occità en l’actualitat. Una altra cosa és que existeixi realment una percepció de la unitat de la llengua entre els occitanoparlants; però, a nivell d’estructura lingüística, aquesta unitat avui dia es manté amb una considerable solidesa, en el marc d’un contínuum que va de les Valades Occitanes d’Itàlia fins a l’Oceà Atlàntic. L’aranès, la plasmació de l’occità a la Val d’Aran, és una variant del gascó, un dels grans dialectes de la llengua occitana. L’aranès, per tant, és occità. 

Tenint en compte l’existència de la frontera i la situació administrativa de la Val d’Aran dins Catalunya, sembla fàcil la temptació de remarcar l’aranesitat i fins i tot d’intentar desvincular l’Aran de la resta d’Occitània. Seria un greu error. La llengua occitana és rica i complexa, en les seves variants. I l’aranès és justament això, una variant gascona de la llengua occitana. Els trets de l’aranès, fins i tot aquells més específics i diferencials, contribueixen a l’enriquiment del conjunt de la llengua occitana i són patrimoni de l’occità i d’Occitània. Amb l’oficialitat de l’occità a Catalunya, l’Aran es troba en una situació immillorable per esdevenir, malgrat la condició perifèrica que té (des d’un punt de vista geogràfic), central en el procés de recuperació de la llengua occitana. 

L’oficialitat de l’occità duu implícites tota una sèrie de necessitats que operen a favor del desenvolupament de la normativa lingüística, dels materials per ensenyar la llengua o de les directrius necessàries per trobar el millor registre per a l’occità als mitjans de comunicació de masses. Així mateix, l’oficialitat, establerta a l’Estatut de Catalunya, es desplega mitjançant una llei del Parlament de Catalunya que estableix els termes en què es fa efectiva l’oficialitat de l’occità a Catalunya, amb tots els elements normatius necessaris per portar-la a terme. L’oficialitat constitueix un fet històric de primera magnitud, però la llei suposarà l’eina efectiva –i eficient– per al seu desenvolupament ple. Es tracta d’un acte de reconeixement d’una realitat lingüística –la de la Val d’Aran– però també, i sobretot, d’una passa importantíssima en el procés d’individuació legal de la llengua occitana en el seu conjunt.


.  #2015

Comments